NorthStar Chemicals is comprised of adhesives professionals with many years experience. This section of the site will address the questions of you, our valued customer.

1. What is the difference between a flammable and non-flammable formula?
Answer: A flammable product is usually designated with a red diamond insignia and a non-flammable product is designated with a green diamond insignia. Flammability is determined by the definition below; Liquids are consider flammable when they have a flash point of 100°F degree. Aerosol are considered flammable if they have a flame projection of 18” under controlled conditions

2. What is a HAPS-free product?
Answer:
A list of numerous chemicals was generated initially by the State of California that was considered to be HAPS (Hazardous Air Pollutant Substances). HAPS-free products do not contain any chemicals on this list.

3. Why should we use a NorthStar product?
Answer:
NorthStar specializes in glue and is the world leading producer of glue packaged in canisters. NorthStar uses only supreme quality ingredients available in the market and the glue is manufactured in the state of the art manufacturing facility. NorthStar staff has combined experience, knowledge and expertise to produce consistently the highest quality of glue available in the market today at the most competitive and economical cost.

4. Are we using the right glue?
Answer:
It all depends on the end-use application and your regulatory requirements. NorthStar offers numerous types of glue that are engineered for specific applications as well as specific regulatory restrictions. Our experienced sales team can work with you to identify the best adhesive that meets your application needs, as well as your regulatory requirements and budget.

5. How can I find the MSDS or Product information on a certain product?
Answer:
You can find this information on most vendor’s websites. For NorthStar, go to “Our Products” section on our web site, click the product you want, then print either the MSDS or Product Information sheet or contact our Customer Service to have one faxed to you.

6. What kind of coverage should I get out of my adhesive?
Answer:
This depends on many factors: how you spray, if you want a temporary or permanent bond (1-side vs 2-side application), the nature of the substrates, the room conditions in terms of temperature and humidity. In the real world, coverage depends on many variables. There is no one right answer.

7. How much visible coverage is necessary when using canister adhesives?
Answer:
We typically recommend 80 to 100% coverage for best results.

8. Why is it important to keep canisters above 60°F?
Answer:
Canister adhesives do not spray well below 60°F. The propellant is a gas that expands with hot and cold. Canisters below about 60°F temperature should be warmed up prior to use for optimal spray performance.

9. What are some advantages of using canister systems?
Answer:
Convenience, portability, and operator ease are three advantages to using the canister systems. These advantages translate to savings in application efficiency. In addition, canister systems require no capital investment, little to no maintenance and clean up costs are minimal. The combination of labor savings, elimination of maintenance and cleanup costs and no capital investment make canister adhesives an attractive alternative to traditional roll on or compressed air applications.

Please send us your questions about NorthStar or adhesives, and check back regularly to see what others have asked about.

Email our glue expert today: getglue@northstarchemicals.com